Kızgın Mandalina Kabuğu
Köyde mandalina veya portakal kabuklarını yanan soba üzerine bıraktığımızda etrafa hoş bir koku yayarlardı. Bu kokuyla oda parfüm sıkılmış gibi kokardı.
Kokunun sebebi kabuğu sıktığımızda elimize bulaşan yapışkan, yağlı ve aromatik bir sıvıdır. Bu hidrojen karbür içeren uçucu bir yağdır. Ve çok hızlı bir şekilde de yanar. Bir balon üzerine bu yağ damlacıkları sıkıldığında, balon hemen patlar.
Deneyi incelediğimizde balonun patlama sebebini üzerine damlayan kabuktaki sıvının sıcaklığı olduğunu düşünüyor insan haklı olarak. Balonun patlamasını sağlayan sıvı karışımındaki yağdır. Ama yağın sıcaklığı, kızgınlığı değil patlamasını sağlayan, balonun plastiğini delen kimyasal yapısı. Kabuğu ısıtmadan damlatsaydık balon yine de patlayacaktı. Isıtmak sadece kabuktaki yağın yüzeye toplanmasını sağladı, biraz da hedef şaşırttı.
Deneylerimizi yapan sevgili öğrencilerimize ve Fen Bilimleri öğretmenimiz Osman AYDIN´a teşekkür ederiz.