T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / KEÇİÖREN - Necip Fazıl Ortaokulu

Etiket Sonuçları: BESLENME DOSTU OKUL

Ara

Okulumuz,öğrencilerimizi sağlıklı beslenme ve hareketli yaşama özendirerek,obezitenin önlenmesine destek olup sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirmeyi hedeflemiş,duyarlılık oluşturmayı temel prensip olarak benimsemiştir. Bu kapsamda 7/B sınıfı öğrencileri ile sınıf rehber öğretmeni Yasin TAŞTAN okul kantinimizin hazırlamış olduğu menüden yiyerek sağlıklı beslenmeye dikkat çekmeyi amaçlamışlardır. Sevgili öğrencilerimize ve öğretmenimiz Yasin TAŞTAN'a teşekkür ederiz..

Kas

5-G sınıfı olarak bizler kantinimizde sağlıklı bir öğlen yemeği organizasyonu yaptık. Bütün sınıf hep birlikte yemek yedik, yediğimiz yiyeceklerle ilgili sohbet ettik ve sağlıklı beslenmemizin önemi hakkında konuştuk. Kantincimizin hazırladığı çorba, sebze ve tatlılarımızı afiyetle yedik.

Beslenme dostu 5-G sınıfı öğrencilerimize ve sınıf öğretmenleri Canset Karaçay'a bo güzel organizasyon için teşekkür ederiz. Sağlıkla kalın...

Kas

Beslenme Dostu Okullar Programı;  Milli Eğitim Bakanlığı ileSağlık  Bakanlığı arasında 21.01.2010 tarihinde imzalan protokolle yürürlüğe girmiş,  09.02.2016 tarihinde imzalanan ek protokol ile sürdürülmekte olan bir teşvik ederek bilinçlendirme çalışmasıdır. "Beslenme Dostu Okul Projesi" ile okullarda sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın arttırılması ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi ile okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması hedeflenmektedir. 

Biz de bu protokole en iyi şekilde uyum sağlayan okulumuzda 8-F sınıfı öğrencileri öğle yemeklerini okul  kantinimizde yiyerek öğle arası vaktini birlikte geçirmek istediler. Sınıf Rehber Öğretmenleri Yasemin Metin ile öğle arası vaktinde hoş sohbetler eşliğinde öğle yemeklerini yediler.

Biz de okulumuzda öğrencilerimizin sağlıklı beslenme ve harekeketli yaşam tarzını benimsemelerini sağlayarak, beden ve ruh sağlığı fevkalade yetişkinler olmalarına katkı sunmak için daha iyi çalışmalar yaparak Beslenme Dostu Okul projesine her daim katkı sağladığımızı  bir kez daha  gururla gözler önüne sermenin mutluluğunu yaşamaktayız .

Projemize destek veren öğrencilerimize, velilerimize ve sınıf öğretmenimiz Yasemin Metin'e teşekkür ederim.

Kas

"BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ" Kapsamında 6/A sınıfı olarak 7 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirdiğimiz ÖĞLEN YEMEĞİ etkinliğimizde öğrencilerimiz, velilerimiz ve sınıf öğretmenimiz ile hep beraber yemekteydik.

Etkinliğimize katılan ve katkı sunan tüm velilerimize, değerli öğretmenimiz Cemal AK''a ve sevgili öğrencilerimize ve kantin görevlilerimize teşekkür ederiz.

Ekm

Çocukların ruh ve beden sağlığını korumak, yaşam kalitelerini yükseltmek ve beslenme konusunda öğrencileri teşvik etmek amacıyla; Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında 2006 yılından beri  ortaklaşa yürüttüğü  "Beslenme Dostu Okul Programı" kapsamında; temizlik, hijyen ve sağlıklı beslenme şartlarını yerine getirerek sertifika almaya hak kazanan okullarımız için İlçemiz Özel Final Okulları'nda 10 Ekim 2019 Perşembe günü tören düzenlendi. Bu yıl yürütülen çalışmalar neticesinde okulumuz "Beslenme Dostu Okul" sertifikası aldı.

Törene Keçiören Kaymakamı Uğur Bulut, İl milli Eğitim Şube Müdürü Müberra Özyılmaz, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Ayhan Işık,  İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve Şube Müdürleri ile İlçe Sağlık Grup Başkanı Hakan Nakıboğlu katıldı.

Törende konuşma yapan Keçiören İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Işık çağın büyük bir sorunu olan obeziteyle ilgili önlem alınması amacıyla da "Beslenme Dostu Okul" projesini yürüttüklerini belirterek, sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti. İl genelinde ilçe olarak büyük bir başarıya daha imza attığımızı söyleyerek emeği geçen herkese teşekkür etti.

Törende okulumuz adına 'Beslenme Dostu Okul' sertifikesini okul müdürümüz Erhan EKEN aldı.

Törene ev sahipliği yapan Final Okullarının gösterileriyle devam eden program, projede başarılı olan okul yöneticilerine sertifika dağıtımı ile sona erdi. 

Ara

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı örgün eğitim kurumlarında, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın artırılması ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi ile okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması amacıyla, Bakanlığımız ile Sağlık Bakanlığı arasında 21.01.2010 tarihinde "Beslenme Dostu Okul Programı İşbirliği protokolü" imzalanmıştır. Süresi dolan "Beslenme Dostu Okullar Programı" 20.09.2013 tarihinde yeniden güncellenerek yürütülmüştür.

17.05.2016 tarihinde Bakanlığımız ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan  Okul Sağlığı Hizmertleri İşbirliği Protokolü ile okul sağlığı konusunda yapılan mevcut projelerin sürdürülmesi ve yeni yapılacak tüm program ve projelerin ek bir protokol yapılmasına gerek kalmadan yürütülmesi sağlandığından bundan böyle Beslenme Dostu Okullar Programı aşağıda yer alan Beslenme Dostu Okullar Programı Uygulama Kılavuzu kapsamında uygulanmıştır.

Bu kapsamda yürütülen projede öğretmen, öğrenci , veli ve okul idaresi olarak programı hep birlikte yürüttük. Tüm paydaşlarımızın katkısını ve desteğiyle yürütülen projemiz başarılı olmuş ve okulumuz 'Beslenme Dostu Okul' sertifikası almaya hak kazanmıştır.

Katkı sağlayan tüm paydaşlarımıza teşekkür ederiz.

Çocukların ruh ve beden sağlığını korumak, yaşam kalitelerini yükseltmek ve beslenme konusunda öğrencileri teşvik etmek amacıyla; Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında 2006 yılından beri  ortaklaşa yürüttüğü  "Beslenme Dostu Okul Programı" kapsamında; temizlik, hijyen ve sağlıklı beslenme şartlarını yerine getirerek sertifika almaya hak kazanan okullarımız için İlçemiz Özel Final Okulları'nda 10 Ekim 2019 Perşembe günü tören düzenlendi. Bu yıl yürütülen çalışmalar neticesinde okulumuz "Beslenme Dostu Okul" sertifikası aldı.

Törene Keçiören Kaymakamı Uğur Bulut, İl milli Eğitim Şube Müdürü Müberra Özyılmaz, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Ayhan Işık,  İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve Şube Müdürleri ile İlçe Sağlık Grup Başkanı Hakan Nakıboğlu katıldı.

Törende konuşma yapan Keçiören İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Işık çağın büyük bir sorunu olan obeziteyle ilgili önlem alınması amacıyla da "Beslenme Dostu Okul" projesini yürüttüklerini belirterek, sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti. İl genelinde ilçe olarak büyük bir başarıya daha imza attığımızı söyleyerek emeği geçen herkese teşekkür etti.

Törende okulumuz adına 'Beslenme Dostu Okul' sertifikesini okul müdürümüz Erhan EKEN aldı.

Törene ev sahipliği yapan Final Okullarının gösterileriyle devam eden program, projede başarılı olan okul yöneticilerine sertifika dağıtımı ile sona erdi. 

Beslenme Dostu Okul uygulama kılavuzu:

meb_iys_dosyalar/06/15/724955/dosyalar/2019_07/06025557_beslenme_dostu_okul_uygulama_kYlavuzu.pdf

Beslenme Dostu Okul kriterleri:

meb_iys_dosyalar/06/15/724955/dosyalar/2019_07/06025647_Beslenme_Dostu_Okul_Kriterleri.pdf

Programın uygulanması:

meb_iys_dosyalar/06/15/724955/dosyalar/2019_07/06025734_Programin_Uygulanmasi.pdf

Okulumuz yıllık planı:

/meb_iys_dosyalar/06/15/724955/dosyalar/2019_10/29000115_beslenme_dostu_okul_yYllYk_plan.docx

Beslenme dostu okul etkinliklerimiz:

Mrt

Okul çağı büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, çocukların ev dışına arkadaşlarıyla yemek yemeye başladıkları, yaşam boyu sürebilecek beslenme alışkanlıklarının büyük ölçüde oluştuğu bir dönemdir. Çocukluk çağında kazanılan sağlıklı beslenmealışkanlıkları hayatın sonraki dönemlerini etkileyerek ileride ortaya çıkabilecek beslenme sorunlarını önlemede temel çözüm yolunu oluşturmaktadır. Çünkü sağlıklı beslenme çocuğun bedensel, sosyal, duygusal gelişmesi ve davranışları üzerinde önemli bir rol oynamaktadır.Okul çocuklarının dengesiz, yetersiz veya aşırı beslenmesi sonucunda; büyüme ve gelişme geri kalır, bu gerilik büyüme dönemi bitinceye kadar telafi edilmezse erişkinliğe yansır ve bu çocuklar boyca kısa, zayıf ve güçsüz birer yetişkin olurlar. Buna ek olarak enfeksiyon hastalıkları sık ve ağır seyreder, özellikle kız çocuklarında menstrüasyonun da etkisiyle demir yetersizliği anemisine sık rastlanır, ergenlik döneminde kalsiyumun yetersiz tüketimi ileriki yaşlarda osteoporoz riski oluşturmaktadır. Aşırı ve dengesiz beslenme sonucunda şişmanlık ileriki yaşlara yansır ve yüksek tansiyon, kan yağlarında artış, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı gibi kronik hastalıklara zemin hazırlar.Çocuklarımız için beslenme önerilerini velilerimizle paylaştık, velilerimize yol gösterecek broşürlerimizi dağıttık. Proje yürütücümüz Fulya SARITAŞ´a teşekkür ederiz.

Mrt

Yeterli ve dengeli beslenme Sağlıklı Beslenme Tabağı'ndan geçer. Siz de yapacağınız bilinçli seçimlerle 10 adımda kendi tabağınızı oluşturabilirsiniz. 
Sağlıklı bir yaşam tarzı küçük değişikliklerle büyük farklar yaratır.

1. Denge her şeydir: Günlük ne kadar kalori almanız gerektiğini öğrenin. İdeal kiloda kalmanızın tek yolu yediğiniz besinlerden aldığınız kalori ile harcadığınız enerjinin birbirine eşit olmasıdır. Denge her şeydir! Gerektiğinde bir diyetisyenden yardım alın.

2. Yemeklerinizin keyfini çıkarın, miktarı azaltın: Öğün saatinizde aile veya arkadaşlarınızla birlikte olmanın ve lezzetli yemekler yemenin keyfini çıkarın. Çok hızlı yemek, televizyon, bilgisayar karşısında atıştırmak veya duygusal durumunuzun inişli-çıkışlı zamanlarında yeme ihtiyacı hissetmek çok fazla kalori almanıza neden olabilir. Yemek sırasında ya da yemek sonrasındaki açlık-tokluk durumunuzu kontrol edin. Midenizi çok fazla besinle doldurmayın.

3. Çok büyük porsiyonlardan kaçının: Evde küçük tabak veya kase kullanın. Dışarıda yemek yediğinizde küçük porsiyonları tercih edin. Tabağınızı bitiremediyseniz sokaktaki hayvan dostlarımızla paylaşabilir veya paket yaptırıp eve getirebilirsiniz. Tatlı yerine meyve ilk tercihiniz olmalıdır. Tatlı yemek isterseniz, tek porsiyonu yemekte bulunan diğer kişilerle paylaşabilirsiniz.

4. Daha sık yemeniz gereken besinleri atlamayın: Sebze, meyve, tam tahıllar ve süt ürünlerini daha çok tüketin. Bu besinler sağlıklı kalabilmeniz için vücudunuzun ihtiyacı olan potasyum, kalsiyum, D vitamini ve posa gibi besin ögelerini içerir. Öğünlerinizde veya atıştırmalık olarak her gün bu besinlerden tüketmeye çalışın.

5. Tabağınızın yarısını gökkuşağı rengindeki sebze ve meyvelerle doldurun: Öğünlerinizde besin çeşitliliği kadar renk farklılığına da önem verin. Pancar kırmızısı, havuç turuncusu, ıspanak yeşili ve karnabahar beyazı gibi renkler tabağınıza çok yakışacaktır. Et yemeklerinizle birlikte mutlaka salata tüketin. Meyveyi öğün aralarında veya tatlı olarak yemekten sonra tercih edebilirsiniz.

6. Süt ürünlerini unutmayın: Süt, yoğurt, peynir, ayran, kefir, cacık gibi besinlerden bir veya birkaçını her gün tüketin. Kalp hastalığı, kolesterol gibi sağlık sorununuz veya laktoz intoleransı gibi duyarlılığınız varsa diyetisyeninizin önerileri doğrultusunda az yağlı ya da laktozsuz olanlarını tercih edebilirsiniz. Bu besinler kalsiyum içerikleri yanında sindirim sisteminizi de koruyarak bağışıklığınızı kuvvetlendirmeye yardımcı olur.

7. Tam tahılları tercih edin: Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, beyaz pirinç yerine de siyah pirinç veya kepekli pirinç tercih edin. Alışveriş yaparken seçimlerinizi tam tahıllı ürünlerden yana kullanın. Bu besinler hem kan şekeri kontrolünüzü sağlayarak çabuk acıkmanızı engelleyecek hem de ihtiyacınız olan posa, B vitaminleri gibi besin ögelerini sağlayacaktır.

8. Bazı besinleri daha az tüketin: Doymuş yağ, şeker ve ekstra tuz eklenmiş olan besinleri olabildiğince az tüketin. Bu besinleri günlük almanız gereken kalorinin bir parçası haline getirmeyin. Bazı günlerde veya özel durumlarda kendinize izin verin. Kısacası doğum gününüzde bir dilim pastanın tadına varın!

9. Besinlerdeki sodyum/tuz miktarına dikkat edin: Yemeklerinize tuz ilave etmemeye çalışın. Turşu ve salamuralı besinlerde tuz miktarı yüksektir. Hipertansiyon ve kalp-damar hastalığınız varsa bu besinleri olabildiğince az tüketin veya diyetinizden çıkarın. Hazır gıdalardaki tuz miktarına dikkat etmek için mutlaka etiketleri okuyun.

10. Daha çok su için: Şeker içeriği yüksek içeceklerden uzak durmaya çalışın. Her saat başı 1 bardak su içerseniz zamanla alışkanlığınız haline gelir ve su tüketiminizi artırırsınız. Sıcak havalarda ve yoğun egzersiz yaptığınızda daha çok su içmeye özen gösterin. Biz de öğrencilerimize sağlıklı beslenmenin yollarını anlattık ve sağlıklı beslenme broşürlerimizi dağıttık.

Bu güzel etkinliğimiz yapan Fen Bilimleri öğretmenimiz Gamze KOÇ KILIÇER´e ve projemizi yürüten Fulya SARITAŞ´a teşekkür ederiz.

Mrt

Sağlıklı beslenmenin önemi sadece doğru besin seçimini yapmış olmanla bitmiyor. Yemeğinin hazırlanması sırasında geçtiği aşamalara (et tahtası ve sebze tahtasının ayrı olması, sebze ve meyvelerin yıkanması gibi), sağlıklı pişirme yöntemlerinin kullanılması (ızgara yapmak, haşlamak, buharda veya fırında pişirmek gibi), ve saklama koşullarına da dikkat etmelisin.

Okulumuzun beslenme dostu okul projesi için yaptığımız etkinlikte hem yemeğimizi yiyoruz, hemde öğrencilerimizi sağlıklı beslenmeye teşvik edilmesini amaçlıyoruz.

Sağlıklı besinlerden oluşan bir menü oluşturarak öğle yemeği düzenlendik..öğrencilerde sağlıklı beslenme konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla sağlıklı besinlerden oluşan bir menü oluşturarak öğrencilermiz sağlıklı ve doğal besinler yiyerek, sğlıksız fast food ürünlerden uzaklaştırmayı amaç edindik.Unutmayalım ki Sağlıklı sofraların paylaşıldıkça güzelleşir...

Sağlıklı yemek organizasyonunu düzenleyerek beslenme dosyu okul projemize destek veren Beden Eğitimi öğratmenimiz Kezban KARATEPE´ ye ve projemize katılan sevgili öğrencilerimize teşekkür ederiz.

 

Mrt

Diyabet Eğitiminin Önemi
 
Diyabet gibi kronik hastalıkların başarılı bir şekilde tedavi edilmesi, diyabetli bireyin sağlık ekibi ile işbirliği içerisinde tedavi sürecine aktif katılımı ile sağlanır. Diyabetli birey kendi başına bilinçli bakım kararları verebilmek ve bunları sürdürebilmek, hastalığını etkin biçimde kontrol altına alabilmek için gereksinim duyduğu entelektüel, davranışla ilgili, duygusal, psikososyal ve somut kaynakları sağlamalıdır. Bunu ancak  sağlık çalışanlarından alacağı kendi kendine bakım desteği ile diğer bir ifade ile diyabet eğitimi ile sağlayabilir. Kendi kendine bakım desteği, tüm sağlık çalışanlarınca verilecek uygun bakımla birleştirildiği ve güçlendirildiği zaman en etkili olur.
 
Diyabet eğitimi diyabetli bireylerin diyabeti, diyabetin yaşamları üzerindeki etkilerini ve davranışlarını nasıl değiştireceklerini ayrıntılı bir şekilde kavramalarını sağlar. Ancak, bir seferlik eğitim girişimi diyabeti yaşam boyu takip etmeye yetecek bilgi ve beceriyi kazandırmaz.  Eğitimin sürekliliği ve bilginin güncellenmesi gerekir.
 
Diyabet eğitimi sunan her sağlık çalışanı diyabet eğitimcisidir. Diyabet eğitimciniz bir hemşire, bir diyetisyenler veya bir eczacı olabilir.  Başarılı bir diyabet bakımı için hasta, hastanın ailesi ve sağlık ekibinin işbirliği şarttır. 

Bizde okul olarak sağlıklı beslenme ve diyabet konularında öğrenci ve velilerimizi bilgilendirmek için broşürler hazırlayıp dağıttık. Proje yürütücümüz Fulya SARITAŞ´a ve Sevim PİŞMİŞ DÖKMECİ´ye teşekkür ederiz.

Şbt

Öğrencilerimi "Sağlıklı Toplum Sağlıklı Bireylerden Oluşur." sloganıyla Beslenme Dostu Okul Projesi başlattılar.

Proje kapsamında sağlıklı beslenme ile ilgili bilgilerin ve uyarıların yer aldığı broşür hazırlayan  öğretmenlerimiz,  öğrencilere bilgiler verdiler ve broşürlerini dağıttılar.

Projemizi yürüten öğretmenlerimiz Fulya SARITAŞ´a ve Nevin ULUMAN´a  teşekkür ederiz.

Şbt

"Okullarda dengeli ve düzenli beslenme alışkanlıklığının kazandırılması" başlığı kapsamında "Beslenme Dostu Okul Projesi" ile okullarda sağlıklı beslenme konusunda duyarlığın arttırılması ve bu konuda yapılan uygulamaların desteklenmesiyle okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması hedeflenmektedir.

Bu kapsamda 6/B sınıfı öğrencileri ile sınıf rehber öğretmeni Nurcan KILIÇ BİLGİN okul kantinimizin hazırlamış olduğu menüden yiyerek sağlıklı beslenmeye dikkat çekmeyi amaçlamışlardır.

Öğrencilerimize ve öğretmenimiz Nurcan KILIÇ BİLGİN´e teşekkür ederiz.

Şbt

Necip Fazıl Ortaokulu olarak yürüttüğümüz Beslenme Dostu Okul Projesi kapsamında sağlıklı beslenme konusunda birçok çalışma yapılmaktadır. Okulumuzda kantinimiz belirli aralıklarla denetlenmekte, yemeklerin hijyenik ortamda yapılmasının düzenlenmesi sağlamaktadır. Kantinimizde satılan yiyecek ve içeceklerin sağlıklı besinler olmasına özen gösterilmektedir.

Okulumuzda başta öğrencilerimiz olmak üzere, öğretmenlerimiz ve tüm çalışanlarımızın sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmesi üzere " Beslenme Dostu Okul Projesi" kapsamında eylemler yapılmakta ve okul toplumu bilinçlendirilmektedir.

7-F sınıfı öğrencilerimiz sağlıklı ve doğal beslenmenin ne olduğuna dair yaptığımız sohbetler neticesinde sınıf rehber öğretmenleri Yasemin Metin eşliğinde okul kantinimizde kantinimizin günlük menüsüyle öğle yemeği organizasyonunda eğlenceli vakit geçirerek yemeklerini yemişlerdir.

Projeye destek olan öğrencilerimize, 7-F Sınıfı öğretmenimiz Yasemin METİN´e teşekkür eder, sağlıklı bir neslin yetismesini temenni ederiz.

Şbt

SEVİMLİ MEYVELER MANAVI

Beslenme dostu okul projemiz için okulumuzun bir köşesinde sevimli meyveler manavı köşesi oluşturduk

Her gün 4-6 sınıf gönüllü olarak meyve getirmekte olup meyveler mutfakta yıkandıktan ve streç filme sarıldıktan sonra tezgahtaki kutlulara yerleştirilmektedir.

Teneffüslerde öğrencilerimiz hiç kimsenin müdahalesi olmadan meyvelerini seçmekte ve ücretlerinide yanlarda bulunan kumbaralara atmaktadır,

Beslenme Dostu Okul Projelerimize destek veren öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve projeyi yürüten öğretmenimiz Fulya SARITAŞ´a teşekkür ederiz.

Şbt

 

Diyabetle ilgi eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları kapsamında Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığı ve Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği arasında 27.04.2010 tarihinde "Okullarda Diyabet Eğitim Programı" adıyla protokol imzalanmıştır.

Bu programın esas olarak üç amacı vardır:

1. Tip 1 diyabet konusunda okullar ve öğretmenler aracılığıyla farkındalık oluşturmak. Bu sayede okul çağındaki çocuklarda Tip 1 Diyabet erken tanısını sağlamak ve diyabetik ketoasidoz sıklığını azaltmak.

2. Okul çağındaki diyabetli çocukların bakımlarını güçlendirmek ve yaşadıkları sorunları çözmek.

3. Okul çağı çocuklarında sağlıklı beslenme tutumu ve şişmanlık konusunda farkındalık oluşturmaktır. 

 İl Sağlık müdürlüğünden gelen ekipler okulumuz öğrencilerine yönelik sağlıklı beslenme ve diyabet konulu seminer verdiler.Eğitim veren İl Sağlık Müdürlüğüne teşekkürlerimizi sunarız.