GÜNLÜK SÜT GÜNLÜK MÜDÜR? (TÜBİTAK 4006 PROJESİ)

Başlangıçta günlük sütlerin üzerinde üretim ve tüketim tarihleri yer alıyordu ve ömürleri en fazla üç gündü. Daha sonra günlük sütlerin ömürleri beş güne kadar uzadı.

Gelinen nokta da ise günlük sütlerin raf ömrü beş günden on dört güne uzatılmıştır. Hatta bir süt markası tüketim ömrü yirmi güne kadar çıkan günlük sütleri marketlerde satışa sunacağını duyurdu. Uzun raf ömrü sayesinde daha önce ulaşmayan noktalara, günlük sütler ulaşır oldu.

Raf ömrünün bu kadar uzun olması insanları, bu sütler hakkında şüpheye düşürmeye başladı. İnsanların günlük sütlerin doğallığına olan güvenleri sarsıldı ve bazı kesim günlük süt tüketmemeye başladı. Çiftliklerden direkt tüketiciye ulaşan ve giderek yaygınlaşan, sokaklarda arabalarla satılan "sokak sütçüsü" modeline yöneldi.

Bu durum bizi "Günlük süt" adı altında satılan sütlerin gerçekten günlük olup olmadığını tespit etmeye yönlendirdi.

"Günlük Süt" adı altında satılan sütler gerçekten günlük müdür?

HİPOTEZ

Günlük sütler günlük değildir.

Projemizi hazırlayan Osman AYDIN'a (Fen Bilimleri Öğretmeni) ,Nisanur AYDIN'a (8/B Sınıfı Öğrencisi), Zeynep Eslem PEKUZ'a (8/B Sınıfı Öğrencisi) teşekkür ederiz,

Yayın: 31.05.2019 - Güncelleme: 18.03.2020 13:37 - Görüntülenme: 1435