T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / KEÇİÖREN - Necip Fazıl Ortaokulu

BABAANNEM DERDİ Kİ (TÜBİTAK 4006 PROJESİ)

Dil, bir milletin diğer bir milletten farklı konuşmasıdır. Milletler duygularını, düşüncelerini, evrendeki bütün varlıkları kendilerine göre seslendirirler. Dil bir milletin ses dünyasıdır. Millet bu anlamda dile kendi damgasını vurur.

Dil bir milletin düşünce sistemini gösterir. İnsan düşündüklerini dile yansıttığına göre bir dil onu kullanan milletin nasıl düşündüğünü, zihninin nasıl çalıştığını ortaya koyar; millî düşünce biçimini ortaya çıkarır. Milletlerin hayat görüşleri, düşünce tarzları, zekâ keskinliği, ruh derinliği ve duygu inceliği o milletin dilinde saklıdır. Kullandığımız kelimeler bunun en güzel göstergesidir.

Günümüzde hayat standartlarının değişimi, internetin hayatımızda büyük yer kaplamaya başlaması gibi daha birçok nedenle çoğu sözcük yok olma tehlikesi yaşıyor. Bu projeyle unutulmaya yüz tutmuş kelimeleri gün yüzüne çıkartıp yeniden kullanımına teşvik ederek dilimizin zenginliğini göstermek amaçlanmıştır.

PROBLEM

Büyüklerimizin kullandığı, şu an çoğu kişinin anlamını bilmediği belki de hiç duymadığı unutulmaya yüz tutmuş birçok kelimemiz var,

ÇÖZÜM

Unutulan kelimleri derleyip yeniden günlük konuşma dilimize kazandırmak

PROJE GÖREVLİLERİ

Projemizi hazırlayan Nesibe GÖKMEN'e (Türkçe Öğretmeni), Neslihan IRMAK'a (6/B Sınıfı Öğrencisi) ve Şeker BULGUROĞLU'na(6/D Sınıfı Öğrencisi) teşekkür ederiz.

Proje ile ilgili daha detaylı bilgi için aşağıdaki linki tıklayınız. 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 02.06.2019 - Güncelleme: 28.11.2019 23:05 - Görüntülenme: 2495
  Beğen | 93  kişi beğendi